Mariembourg 2003 08 05 053 CRW 0712 0802

Eén van de mooiste museumspoorwegen in België is ongetwijfeld Le Chemin de Fer à Vapeur des Trois Vallées of kortweg de CFV3V. In het Nederlands vertaalt, spreken we over de stoomtrein van de drie valleien. Wie een onvergetelijke dag wil beleven in een landelijke omgeving die ons geheel in de tijd terug brengt, moet zeker een bezoek brengen aan deze stoomlijn tussen Mariembourg en Treignes in het zuiden van België.

De museumlijn van de CFV3V ligt vlakbij de Franse grens, op ongeveer 100 km ten zuiden van Brussel. De spoorlijn is gelegen in het Franstalig deel van België, meer bepaald in de streek van de Fagne die in het zuiden door de Belgische en de Franse Ardennen wordt begrensd. In het oosten heeft de rivier de Maas zich in de loop der tijden een prachtige bedding in de rotsen uitgeschuurd. Na sluiting van de meeste spoorwegverbindingen is deze vallei populair bij toeristen geworden. Heel veel Belgen, Nederlanders, Fransen en zelfs Britten houden van deze charmante streek. Tussen Mariembourg en Treignes kun je deze vallei verkennen met de stoomtrein. De vereniging van de CFV3V laat toeristentreinen rijden tussen Mariembourg en Treignes.

MMB06

Om deze toeristische spoorwegexploitatie te realiseren werd in 1975 een overeenkomst met de Belgische spoorwegen afgesloten. Hierin staat dat de exploitatie van het baanvak van Nismes naar Treignes voor vijftien jaar aan vereniging CFV3V wordt toegekend. In 1978 werd de overeenkomst uitgebreid tot Mariembourg. Dertig jaar later leeft het spoorwegmuseum meer dan ooit tevoren. In de zomermaanden zijn er dagelijks stoomritten voorzien. Sinds de oprichting is het rollend materieel van de vereniging voortdurend aangegroeid en is het aantal exploitatiedagen steeds toegenomen.

MMB05BR50 Mariembourg 26 09 2009 IMG 0349

 

Mariembourg

Mariembourg is het beginpunt van de toeristische lijn. Op wandelafstand van het station vind je de gebouwen van de vereniging waar een deel van het materiaal wordt bewaard. Het belangrijkste gebouw is ongetwijfeld de loods voor locomotieven. De ronde loods is werkelijk uniek in België. Er werden slechts twee dergelijke loodsen gebouwd en de loods in Mariembourg is de enige die nog in gebruik is. In de loods worden enkele locomotieven onderhouden en tentoongesteld. Bezoekers kunnen hier rustig rondwandelen en de locomotieven van dichtbij bewonderen. Naast het gebouw worden de stoommachines van kolen en water voorzien.

CFV3V zijn de beginletters van de vereniging Chemin de Fer à Vapeur des Trois Vallées of de stoomtrein van de drie valleien. Zij is opgericht in 1973 en heeft als doel de exploitatie en de oprichting van een levend museum van de stoomtractie op rails. Zij doet dit door oud rollend materieel in rijvaardige staat te brengen en tentoon te stellen. De stichting kan rekenen op de steun van een groep onbaatzuchtige liefhebbers van de stoomtractie. Zij brengen een oude droom in vervulling.

De CFV3V heeft de voorbije jaren een indrukwekkende verzameling rijdend materieel bijeen gebracht. De collectie bevat intussen 24 stoomlocomotieven waarvan zeker vijf in actieve dienst, tien diesel- en benzinelocomotieven, en negen autorails waarvan zes in dienst. Daarnaast bezit de vereniging talrijke wagens voor onderhoud-, personen- en goederenvervoer.

In Mariembourg vind je een souvenirwinkel en een gezellige cafetaria. Terwijl men wacht op de volgende trein naar Treignes kan men van op het zonnige terras met een heerlijk biertje in de hand rustig de activiteiten in het stoomdepot gadeslaan.

 mbp4

Treignes

De reizigerstrein van Mariembourg naar Treignes volgt de oude spoorwegbedding over een afstand van ongeveer 14 km. Zij brengt u via Nismes, Olloy-sur-Viroin, en Vierves naar het eindstation. Het is werkelijk even wegdromen in de romantiek van een vervlogen tijdperk met schilderachtige hoekjes vol typische Ardeense charmes. Eindpunt van de lijn is Treignes. Met steun van de Europese Unie heeft men hier in 1994 een nieuwe loods gebouwd. In een deel van deze loods wordt het oude materiaal gerestaureerd. Daarnaast is er plaats voor een museum waarin een deel van het rollend materieel wordt tentoongesteld. Het museum in Treignes heeft een aangename en ruime cafetaria waar je zowel binnen als buiten plaats kunt nemen. Van daaruit kun je gadeslaan hoe de trein voor de terugreis wordt voorbereid..

 

Geschiedenis

Op één van de merkwaardigste museumspoorlijnen van Europa, in het midden van een brok ongerepte natuur, brengen de stoomtreinen van de CFV3V je terug in de tijd. De oude spoorlijn tussen Mariembourg en Treignes werd aangelegd door de voormalige spoorwegmaatschappij met de toepasselijke naam Tussen Samber en Maas of de Chemin de Fer de l'Entre-Sambre-et-Meuse. Het eindpunt van de lijn ligt in het Franse stadje Givet. In dit gedeelte van België was de stoomtrein noodzakelijk voor het vervoer van ijzererts en voor de exploitatie van marmer en leisteen in de steengroeven. De aanleg van het spoorweggedeelte op Belgisch grondgebied werd uitbesteed aan een Engelse maatschappij. Het traject naar het Franse Vireux werd echter uitgevoerd door een Franse maatschappij. In 1854 werd het baanvak ingewijd. In 1864 werd de uitbating van de lijn toevertrouwd aan de Grand Central Belge. Het is in deze tijd dat het grensstation Treignes werd gebouwd. In 1926 nam de NMBS de lijn over en in 1965 werd de exploitatie volledig stilgelegd. Sindsdien is Mariembourg het eindstation van de huidige lijn.

Mede door de actie van de CFV3V is het gedeelte tussen Mariembourg en de Franse grens tot Treignes in 1978 opnieuw in gebruik genomen. Verder gaat het niet omdat de tunnel van Najauge aan de Franse grens onherstelbaar is. Ook de rails aan de Franse kant zijn uitgebroken.

Eenmaal per jaar organiseert de CFV3V een stoomfestival. Dit festival vindt steeds plaats op de laatste weekend van september. Alle rijvaardige stoomlocs worden dat weekend onder stoom gezet. In de voormiddag wordt een locparade gehouden. Daarna starten de ritten naar Treignes. De frequentie van de ritten worden opgevoerd.

Mariembourg 2003 08 05 051

Informatie

Informatie over de CFV3V vind je op de website van de verenigingwebsite van de vereniging. Deze site oogt niet mooi maar de inhoud ervan wordt regelmatig aangepast. Op deze site vind je ook de uurregeling van de treinen.
Mariembourg is gemakkelijk met de trein te bereiken. Er is een regelmatige verbinding met Charleroi en Brussel.
Vanaf Mariembourg vertrekt ook een fietspad (Ravel) over de oude lijn naar Hastière over een afstand van ongeveer 25 km met enkele authentieke dorpjes zoals Matagne la Petite, Matagne la Grande en Doische.