WinTrack een compleet railplanprogramma met 3D-mogelijkheden

25 jaar geleden hebben we voor de eerste keer kunnen kennismaken met het railplanprogramma WinTrack. Toen heette het nog Track en stond Windows nog in zijn kinderschoenen. Intussen zitten we aan versie 13.0-3D en is de software uitgebreid met talrijke nieuwe mogelijkheden waaronder enkele interessante opties in 3D. WinTrack profileert zich als één van de beste programma's voor het uittekenen van uw modelbaan. Wij zijn benieuwd of ze dit kunnen waarmaken.

 • WinTrack 07b
  Een tekening kan je in de 3D weergave langs alle mogelijke kanten bekijken. Dit is een handige manier om eventuele fouten in het plan op te sporen. Ook het maken van een video-opname behoort tot de mogelijkheden.

WinTrack 13.0 is een railplanprogramma om op een eenvoudige wijze een baanplan voor een modelbaan te ontwerpen. Daarbij kan je gebruik maken van alle mogelijke railsystemen in schaalgroottes van Z tot G. 

Met WinTrack kan je een modelbaan tekenen van maximum 15 x 15 meter. In de praktijk zal je deze afmetingen zelden overschrijden. De mogelijkheden van het programma zijn nagenoeg onbeperkt. De enige beperking voor het gebruik van WinTrack wordt bepaald door het beschikbare ram-geheugen (minimaal 4 GB) en de vrije ruimte op uw harde schijf (minimaal 200 mb). Uw computerscherm moet minimaal een resolutie van 1024 x 600 pixels ondersteunen. 

Aan de slag

Wanneer je WinTrack voor de eerste keer gebruikt, wordt aangeraden om te starten met de opgaven uit de handleiding die als pdf-bestand wordt meegeleverd. Daarmee bent u verzekerd van een succesvolle introductie. Stap voor stap worden alle opties van het programma uitgelegd en toegepast. Uiteraard heb je enige PC-kennis nodig en is oefening de beste leermeester. Het programma werkt intuïtief. Daarmee willen we zeggen dat iedereen die een beetje ervaring heeft met andere Windows programma's, snel zijn weg vindt in de menu's en de mogelijkheden van WinTrack.

  

WinTrack ScanWie al ervaring heeft met een vroegere versie van WinTrack zal merken dat het programma in grote lijnen nog steeds op dezelfde manier werkt. Sinds versie 12 krijg je nu ook directe ondersteuning bij het teken van uw bovenleiding. 

Voor het plaatsen van huizen, fabrieken, bruggen, voertuigen en bomen is een bibliotheek met 2D attributen van een aantal gekende merken beschikbaar. Een keuze maken uit deze attributen is niet vanzelfsprekend, want je krijgt een lijst met referentienummers waar je mag uit kiezen. Het is niet vanazelfsprekend om hieruit de 3D tekeningen te selecteren. Het aanbod aan 3D ontwerpen is eerder beperkt. Vreemd, want dit is anders wel belangrijk voor een geslaagde 3D weergave. Uitgebreide bibliotheken met 3D afbeeldingen van diverse gebouwen en rollend materiaal zijn wel afzonderlijk te koop. We vinden het jammer dat je hiervoor extra moet betalen, want met het beperkte aanbod op de CD kan je echt niet veel doen. 

Wanneer je een baanplan getekend hebt, kan je een stuklijst van al de gebruikte sporen en attributen opvragen. Verder kun je aan stockbeheer doen op basis van je eigen voorraad die je afzonderlijk kunt ingeven. Tevens kun je met het programma de spanten laten berekenen die je nodig hebt voor de onderbouw.

Bij de afdrukopties kan je uw ontwerp in elke gewenste grootte afdrukken. Interessant is de verhouding 1:1 waarmee uw baanplan of een gedeelte ervan op ware grootte wordt gedrukt. Dit kan belangrijk zijn wanneer je uw tekening als ondergrond gebruikt bij het leggen van uw sporen. Let er in dit geval wel op dat je voldoende papier in je printer hebt zitten. Je kunt uw ontwerp natuurlijk ook in pdf-formaat bewaren en bij een drukker uw opdracht laten uitvoeren.

 

3D-mogelijkheden

Met het 3D-Beeld kan je een railplan driedimensionaal weergeven. Daarbij kan je het waarnemingspunt zelf kiezen zodat je het railplan van alle kanten kunt bewonderen en tegelijk kunt controleren op mogelijke fouten. Het manipuleren van het 3D beeld met de muis is eenvoudig wanneer je over een krachtige processor beschikt of wanneer de grootte van uw baanplan relatief beperkt is. Werk je nog met een oude computer dan gaat het beeld trager reageren op uw muisbewegingen. Tevens kan je bewegende 3D beelden van je baanontwerp op video vastleggen, zodat je die beelden daarna met uw vrienden kunt delen.
Wanneer je het programma goed beheerst, kan je over uw baanplan rijden als treinmachinist. Hierbij kan je kiezen uit de stuurcabine van verschillende locomotieven. De laatste versie maakt het zelfs mogelijk om als autobestuurder over de getekende wegen in uw landschap te rijden.

 • WinTrack 04
  Wanneer je het programma goed beheerst, kan je over uw baanplan rijden als treinmachinist. Hierbij kan je kiezen uit de stuurcabine van verschillende locomotieven. 

Besluit

WinTrack munt uit door het groot aantal functies die het ontwerpen van een baanplan eenvoudig maken. Het biedt het een hoge nauwkeurigheid en ondersteunt een uitstekende 3D weergave. WinTrack is één van de betere programma’s die we tot nog toe in handen kregen. Het programma werkt intuïtief, maar dat kan beter. Voor sommige functies zouden er sneltoetscombinaties mogen bestaan. Bvb om naar de 3D weergave te gaan moet je nu telkens door het menu lopen en de juiste optie selecteren. Ook het importeren van symbolen voor gebouwen en andere attributen zou sneller mogen gaan en je zou een ver kleine weergave moeten krijgen van het symbool, plus een aanduiding wanneer het symbool ook een 3D weergave heeft. Wij vinden het alvast jammer dat je voor extra gebouwen in 3D een bijkomende CD moet aanschaffen.

 • WinTrack 09
  De CD-rom met het installatieprogramma heeft een zeer beperkte bibliotheek met 3D attributen voor gebouwen, fabrieken, bruggen, locomotieven en voertuigen. Je kunt ze wel vinden op de uitbreidings CD's. 

WinTrack 13.0-3D

WinTrack is ontwikkeld door een Duits bedrijf 'Shneider Software Entwicklung' in opdracht van Märklin die nog steeds haar versie van deze software aanbiedt. In België wordt WinTrack verdeeld door Trein Service Danckaert. Het bij uw treinenwinkel te koop voor € 135,00. WinTrack wordt geleverd op CD-rom en ondersteunt alleen het Duits, Nederlands en Engels. Een Franse versie is niet beschikbaar. De software draait onder Windows. Andere besturingssystemen zoals Mac OS en Linux worden niet ondersteund. Ook is er nog geen versie beschikbaar voor een tablet of smartphone.
Wanneer je de registratiekaart invult, wordt je op de hoogte gebracht van nieuwe updates van het programma die je onder de vorm van servicepacks kunt downloaden. Wie over versie 10 of later beschikt kan voor € 87,00 een upgrade bestellen mits het inleveren van de originele CD. Wel veel geld voor wat naar onze mening deel moet uitmaken van het basispakket. 

 • WinTrack 01
  Werken met WinTrack vraagt enige oefening. Eenmaal je de basisbewerkingen voldoende beheerst staat niets in de weg om uw ideeën grondig uit te werken. Hier tonen we een Märklinbaan van 2,15 x 2,05 meter.
 • WinTrack 10
  Voor het afdrukken van bovenstaande tekening op 1:1 heb je 42 pagina's op A3 formaat nodig. Daarna kan het puzzelen beginnen. Deze optie is interessant als je de afdrukken wilt gebruiken als basis voor het leggen van uw rails.