Afdrukken

Bij het solderen van onderdelen gebruik je steeds een vloeimiddel. Zonder een vloeimiddel blijft het soldeer als een klodder aan de soldeerbout of aan het model hangen. In de handel zijn verschillende vloeimiddelen verkrijgbaar al dan niet met een geurtje of een kleurtje.

Verschillende vloeimiddelen

Als vloeimiddel voor solderen va messing bouwkits wordt meestal fosforzuur gebruikt. Fosforzuur wordt in de modelhandel verkocht in kleine flesjes al dan niet met toevoeging van een kleurstof. Voor het vullen van deze flesjes en het toevoegen van kleurwater moet je iets extra betalen. Zo gaat dat.

Fosforzuur kon je tot voor enkele jaren zonder problemen bij je plaatselijke apotheek krijgen. Nu is dit minder het geval omdat apothekers minder en minder masgistrale bereidingen moeten klaarmaken. Je kunt nog wel fosforzuur bestellen. Je hebt dan wel een fles van 1 liter. Deze kost ongeveer 10 euro. De forsforzuur die je bij de apotheek koopt heeft meestal een concentratiegraad van 75 %. Dit vind je op het etiket.

Fosforzuur verdun je met water. Eén deel is voldoende zodat ik ongeveer een concentratie van 40 % krijgt.

Een alternatief in plaats van Fosforzuur is S-39. S-39 kun je vinden in een doe-het-zelf-zaak. Het bevat zinkchloride en is net als fosforzuur een bijtend zuur waarmee je voorzichtig moet omgaan. Alle mengsels die je in modelbouwzaken kunt vinden zijn afgeleid van fosforzuur of zinkchloride verdund met water en al dan niet met toevoeging van een kleurtje en een kleurtje.

Voor gewone soldeertoepassingen gebruik ik vaak Purine. Purine wordt verkocht als zuurvrij vet. Maar opgelet, ondanks de vermelding dat het 'zuurvrij' is, bevatten sommige verpakkingen met soldeervet een kleine hoeveelheid zuur.

Soldeertin bevat hars als vloeimiddel. Om dit soldeer extra vloei-eigenschappen te geven voeg ik regelmatig soldeervet of purine toe bij het maken van een soldeerverbinding.

Neutraliseren van een zuur

Om het zuur te neutraliseren is een base nodig. Daarom leg ik na het solderen de onderdelen in sodawater. Dit is nodig om alle zuurresten te verwijderen. Normaal is overvloedig spoelen met lauw water voldoende om alle zuurresten te verwijderen, maar wanneer het zuur op plaatsen zit die moeilijk te bereiken is, dan is een bad in sodawater een goede oplossing. Soda is een wit korrelig wasproduct. Je kunt het in een grootwarenhuis vinden. Eén soeplepel sodakorrels op 1 liter warm water is voldoende. Los de korrels op en lag daarna het soldeerstuk in het sopje. Eventueel gebruik je een verfborstel om heel het model eens goed in te soppen. Na eeen uurtje of meer, mag het onderdeel uit het bad en spoel je de resten weg met water. Soda legt wel een dunne witte laag op je model. Deze laag moet je grondig wegwassen met lauw water met een beetje afwasproduct. Plaatsen waar nog duidelijk vloeimiddel aanwezig was, gaan vaak een korrelige witte structuur vertonen door de reactie met soda. Deze plaatsen moet je grondig opschonen met een glasvezelpotlood.