Heb je het ook al meegemaakt dat je niet meer weet hoe je een loc moet monteren nadat je hem helemaal uit elkaar hebt gehaald. Blijf je ook met stukken zitten nadat je alles opnieuw gemonteerd hebt. Weet je soms niet meer hoe elk onderdeel precies in elkaar past en welke vijsjes voor welke opening je moet gebruiken.

Om dit probleem op te lossen gebruik ik een eenvoudige digitale pocket camera. Bij elke stap bij het demonteren van je model maak je één of meerdere foto's. Maak een foto van elk onderdeel en toon ook vanop welke plaats elk onderdeel precies komt. Zeker van de schroefjes en kleine onderdelen. Leg er eventieel een meetlat naast uw schroefjes om de precieze lengte te kennen. Neem de camera in de ene hand en gebruik met je andere hand een schroevendraaier, een tang, cocktailprikkers of wat dan ook om aan te geven hoe je het onderdeel losmaakt en uiteraaard ook met wat je moet rekening houden om het ondereel te verwijderen. Maak liever een foto teveel dan te weinig. Trek zoveel mogelijk details.

Wanneer je het model daarna terug monteert bekijk je de foto's in omgekeerde volgorde op je computer. Eenvoudige kan het niet.

Je digitaal fototoestel stel je gemakkelijkheidshalve in op automatisch. Dit betekent dat uw toestel zelf de gevoeligheid, de witbalans, de slutiertijd en het diafragma bepaald bij handgebruik. Je hebt dus geen statief nodig.
Gebruik indien mogelijk geen flits, en zet je toestel in de macrostand. Bij de meeste digitale compactcamera's kan je beide instellingen nog steeds selecteren wanneer je automatisch trekt. Werk je met een statief, dan kan je de timer instellen zodat de foto na 10 seconden gemaakt wordt.
Na het maken van de foto beoordeel je eerst de opname op het voorbeeldscherm van je toestel. Is de foto onscherp of slecht belicht, dan kan je nog snel een nieuwe foto maken. Achteraf zal je geen spijt hebben van de tijd die je gebruikt voor de opnames.

De foto's kan je bekijken op uw PC, laptop of zelfs op uw smartphone.
Uiteraard kan je de foto's ook afdrukken. In dit geval houdt je alleen de beste foto's over.

Ik werk persoonlijk vaak met deze digitale methode. Voor ik reperaties of aanpassingen uitvoer aan het model, monteer ik eerst alle onderdelen nog eens opnieuw. Dus onmiddellijk na het maken van de foto's ga ik het model eerst terug in elkaar steken. Zo kan je gemakkelijk en snel controleren of je wel degelijk alle foto's hebt om de montage succesvol af te ronden. Alles zit dan nog tamelijk fris in je geheugen in geval je twijfelt over de juiste plaats van een onderdeel of over de wijze waarop een onderdeel moet gemonteerd worden.

Daarna kan je de onderdelen opnieuw demonteren en indien nodig nog enkele foto's bijmaken. Vergeet in dit geval niet om de filenaam en het nummer van de foto aan te passen via uw computer (bijvoorbeeld met Windows verkenner), want de foto's op je scherm worden uiteraard in numerieke